Groepsverzekering hospitalisatie

Uit enquêtes blijkt dat de hospitalisatieverzekering één van de populairste loonvoordelen is. In populariteit moet ze enkel de bedrijfswagen en de gsm laten voorgaan. Nochtans bieden KMO's minder vaak dergelijke verzekeringen aan hun werknemers dan grote ondernemingen. Ten onrechte...

Grote ondernemingen bieden hun werknemers, vaker dan KMO's, een hospitalisatieverzekering aan. Bij bedrijven met meer dan 500 werknemers kennen zelfs alle ondervraagde organisaties het voordeel toe. Bij KMO's staat de hospitalisatieverzekering echter niet in de top vijf van meest toegekende voordelen. Ze staat slechts op de achtste plaats.

Tevreden werknemers
Werknemers uit alle bedrijven zijn zeer tevreden met dit voordeel. Met een gemiddelde tevredenheidsscore van 7,9 op 10 scoort de hospitalisatieverzekering even goed als de bedrijfswagen. Voor particulieren kan een hospitalisatieverzekering duur zijn. Als een werkgever echter een groepspolis aanbiedt, dalen de premies aanzienlijk. En niets verbiedt de onderneming een financiële bijdrage te vragen aan haar werknemers.

Wat met de RSZ?
De premie die de werkgever betaalt om zijn werknemer aan te sluiten bij een hospitalisatieverzekering wordt niet beschouwd als loon. Er hoeft geen RSZ op te worden betaald.

En de fiscus?
De fiscus beschouwt de premies die de werkgever stort niet als een belastbaar voordeel voor de werknemer. Ook de uitkeringen die de werknemer ontvangt bij tussenkomst van de verzekering zijn vrij van belastingen. Voor de werkgever zijn de premies echter niet als beroepskosten aftrekbaar.

Uitbreiding tot andere familieleden
De hospitalisatieverzekering kan ook uitgebreid worden tot de partner en kinderen van de werknemer. Als de werknemer hiervoor eventueel een premie moet betalen, dan kan deze ingehouden worden op het loon.