Goed voorbereid met de wagen op skivakantie

Als je met je wagen op wintersportvakantie vertrekt, is het een goed idee om deze tips van een reisbijstandsverzekeraar te lezen.


Laat je wagen voor je vertrek grondig checken (batterijen, remvloeistoffen, ruitensproeiers met antivries en de staat van de ruitenwissers). Een ijskrabber en ontdooispray neem je best mee op wintersportvakantie. Zorg voor een goed functionerende batterij, een gevuld ruitensproeierreservoir met antivriesvloeistof en monteer je winterbanden.

Motor

Je motor langdurig laten draaien om op te warmen is een slecht idee. Het is slecht voor het milieu en je verbruikt heel wat brandstof. Zet je wagen meteen in beweging, zo kan je motor warmdraaien. Forceer je motor niet als deze niet direct wil aanslaan. Start rustig en druk het ontkoppelingspedaal in.

Batterij

Schakel alle energieverslindende zaken als airco en zetelverwarming uit. Gebruik je mistlampen enkel indien nodig en rij niet met een overbeladen auto. Zo bespaar je brandstof en ben je zuinig op je batterij.

Portieren en ruitenwissers

Ontdooispray kan je autosloten ontdooien. Het vastvriezen van je ruitenwissers kan je dan weer voorkomen door een stuk kurk tussen de wissers en het raam te plaatsen. Gebruik je ruitenwissers nooit als ijskrabber. Dat is vragen om kapotte ruitenwissers.  

Sproeivloeistof

Zorg ook voor voldoende sproeivloeistof, in de bergen zal je geregeld moeten sproeien. Je kunt hiervoor terecht bij je garagist, maar ook onderweg in bij een tankstation.

Sneeuwkettingen

Check voor vertrek (online) bij de toeristische dienst van de plaats van bestemming naar de verplichtingen rond sneeuwkettingen. In heel wat landen zijn sneeuwkettingen verplicht,  De gouden regel: je kunt ze maar beter bij hebben! Je kunt sneeuwkettingen ook vaak huren bij bandencentrales in België. Controleer wel op voorhand of ze passen op je auto. Oefen het monteren van je sneeuwkettingen al eens thuis. Zo hoef je niet in de vrieskou te klungelen en waardevolle tijd te verliezen.  Neem hoe dan ook zeker een pillamp mee. In de winter wordt het snel donker en dan is dit een onmisbaar item.

Pechverzekering

Eigenlijk is een pechverzekering een extra verzekering bovenop de autoverzekering voor hulp bij autopech. De gewone autoverzekering zal je namelijk alleen bijstand bieden als je een ongeval hebt. Met een extra waarborg ‘pech’ gebeurt dit zowel bij autopech als bij een ongeval. De pechverzekering kan afgesloten worden in een afzonderlijk contract of als extra waarborg in de autoverzekering. Dikwijls sluit men naast de bijstand ‘auto’ ook een ‘bijstand personen’ af, wat in het jargon dikwijls een globale reisverzekering genoemd wordt.

De waarborgen van een bijstandsverzekering auto kunnen zeer breed zijn. Van de terbeschikkingstelling van een vervangwagen (zelfs om de reis in het buitenland verder te zetten) tot de terugbetaling van het hotel wanneer de herstelling te lang zou duren. Het is uiteraard aangeraden om de verschillende waarborgen van de verschillende verzekeringscontracten naast elkaar te leggen en zeker uit te pluizen in welke gevallen de verzekeringsmaatschappij niet tussenkomt. Velen kennen dit als de ‘kleine lettertjes’ van de ‘uitsluitingen’.

Wil me meer info voer de reisbijstands- en pechverzekering, neem contact op met ons kantoor.

Bron: Europ Assistance