Alles wat je moet weten over een kotstudent

Gaan je kinderen op kot, dan is het best dat dit studentenverblijf net zoals je eigen woning goed verzekerd is. Een klassiek voorbeeld uit het studentenleven. De student vergeet ’s morgens voor hij naar de les vertrekt de waterkraan dicht te draaien met waterschade in zijn kot en in die van zijn kotgenoten als gevolg. De eigenaar van het pand mag dan wel een brandverzekering hebben die de waterschade dekt, maar toch blijft de student aansprakelijk voor de schade.

Voor zover de student nog gedomicilieerd is bij de ouders, is er op het eerste gezicht geen probleem.

In principe betaalt de brandverzekering van de ouders de schade. Het is altijd interessant om de voorwaarden van de polis goed te lezen. Zeker wanneer de student voor zijn studies in het buitenland verblijft.Mocht je hier vragen hebben, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Misschien moeten we een uitbreiding vragen van het huidige contract.

De uitbreiding kan ook een diefstalverzekering zijn. Studentenkoten zijn dikwijls een schatkamer voor dieven (laptops, spelconsoles, iPads). Wanneer er een diefstalverzekering onderschreven is in de woonverzekering van de ouders, is in principe ook de inboedel van het kot van de zoon of de dochter gedekt.

Ook de familiale verzekering van de ouders komt tussen wanneer de dochter of de zoon schade berokkent aan een kotgenoot voor zover hij of zij nog gedomicilieerd is bij de ouders. Een voorbeeld is hier wanneer je zoon of je dochter brand veroorzaakt waardoor één of meerdere kotgenoten gewond geraken.

Conclusie: voor zover het kind nog gedomicilieerd is bij de ouders, is er geen probleem. Het komt er op neer om de polisvoorwaarden goed na te kijken en eventuele uitbreidingen te vragen waar nodig.

Wist je nog?

  • Dat de gemiddelde huurprijs voor een standaardkot in de grote steden ongeveer 300 Euro per maand kost.
  • Dat de meeste contracten op jaarbasis afgesloten worden.
  • Dat er een strikt toezicht is op studentenkoten, zeker op het vlak van de plaatsing van rookmelders.
  • Dat je als kotstudent een hogere studietoelage kan krijgen. Vraag hier meer inlichtingen bij de overheid die de studietoelages beheert.
  • Dat je als jobstudent tot maximaal 50 dagen mag werken zonder in het gewone werknemersstatuut met de daarbij horende sociale zekerheid te vallen. Deze 50 dagen mag de  student vrij opnemen tijdens het jaar.
  • Dat je als jobstudent tot een inkomen van 7350 Euro (inkomstenjaar 2014) per jaar geen belastingen moet betalen.