Wielertoeristen of wielerterroristen? Ik kies voor wielertoeristen.

Wie onder ons heeft het zuur nog niet gekregen van die wielertoeristen die liefst op zondagmorgen in groep het fietspad negeren, met 3 naast elkaar fietsen, ongelooflijk arrogant zijn en zichzelf en vooral andere weggebruikers in gevaar brengen?

Gelukkig zijn er veel wielertoeristen die wel ‘hoffelijk’ zijn en wel de wegcode respecteren. Wielertoeristen dus en geen wielerterroristen.
We spreken van een groep wielertoeristen van zodra ze met 15 zijn. Kleine groepjes met minder dan 15 wielertoeristen moeten de wegcode volgen zoals elke individuele fietser.
De wielertoeristen, die in een groep van minimum 15 tot ten hoogste 50 deelnemers rijden, zijn niet verplicht om de fietspaden te volgen en ze mogen bestendig met twee naast elkaar rijden op voorwaarde dat ze gegroepeerd blijven en slechts de rechterstrook van de weg gebruiken. Indien de rijbaan niet in rijstroken verdeeld is, mogen ze nooit meer dan de helft van de rijbaan in beslag nemen.
Groepen tussen de 50 en 150 mensen moeten begeleid worden door twee wegkapiteins en moeten voorafgegaan en gevolgd worden door een begeleidende auto.

Een wielertoerist zorgt er ook voor dat hij goed verzekerd is.

Wanneer hij een fout begaat, zal zijn familiale verzekering tussenkomen. Zelfs als de club een verzekering van burgerlijke aansprakelijkheid onderschreven heeft, is het in eerste instantie de familiale verzekering van de wielertoerist die de tegenpartij zal vergoeden. De dekkingen van de familiale verzekering zijn doorgaans ruimer dan de standaardwaarborgen van de verzekering van de club.

Maar wat als de wielertoerist gekwetst is of de fiets, die toch al enkele duizenden euro kost, vernield is?

Wanneer er een tegenpartij in fout is, zal de verzekering van de tegenpartij tussenkomen.

- Wat als er geen tegenpartij in fout is?
In dit geval moet de wielertoerist zelf opdraaien voor de kosten. Hier komen de ‘klassieke’ persoonlijke ongevallen-  en hospitalisatie verzekering goed van pas. Voor alle duidelijkheid: de wielertoerist geniet wel van de wet tot bescherming van de zwakke weggebruiker wanneer de tegenpartij een autobestuurder is.

- Wat als er schade aan de fiets is?
Er bestaan ook specifieke verzekeringen die de schade aan de fiets verzekeren. Zo is er de ‘fietsomniumverzekering’, die alle schade aan de fiets terugbetaalt en is er ook de fietsbijstandsverzekering, die bij pech onderweg, de fietser technische bijstand verleent en er zelfs voor zorgt dat de fietser bij pech of ongeval terug naar huis ‘gerepatrieerd’ wordt.

Dubbele dekkingen.

In vele gevallen zijn er ‘dubbele’ verzekeringen, zoals bij voorbeeld bij de familiale verzekering en de ongevallenverzekering, en daarom is het best dat dat we samen met jou de verschillende polissen naast elkaar leggen. Zo zal je weten of je al dan niet goed en niet ‘over’ verzekerd bent.