Wat als je spelend kind een ruit kapot schopt bij de buren?

Vakantiemaanden zijn vaak synoniem van spelende kinderen. Zeker na een ellendig schooljaar met veel corona-maatregelen zullen ze er met volle teugen van genieten. Een ongevalletje tijdens het spelen is dan ook vlug gebeurd. Een kapotte ruit bij de buren, of tijdens het ravotten het brilletje van het speelkameraadje kapot geslagen… Het is goed dat de familiale verzekering er is om de schade te vergoeden.


Hoewel de familiale verzekering niet verplicht is, raden we iedereen aan om er één af te sluiten. Deze verzekering komt tussen wanneer jij,  je gezinsleden, je huisdieren of bijvoorbeeld de kinderen van je familie die op vakantie komen, schade aanrichten aan derden. Het gaat hier uiteraard om schade aan een derde tengevolge van een al dan niet opzettelijke fout. Deze fout kan het gevolg zijn van een handeling, maar ook van nalatigheid of zorgeloosheid. De kleinste fout kan immers veel geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan een kind die met een fiets een verkeersongeval veroorzaakt met eventuele gekwetsten.

De familiale verzekering komt tussen voor materiële schade (tot om en bij de 7,5 miljoen euro) en lichamelijke schade (tot om en bij de 26 miljoen euro).

Voor de materiële schade is er een geïndexeerde vrijstelling voorzien van om en bij de 270 euro. Sommige verzekeringsmaatschappijen betalen via hun pakketaanbod  mits bepaalde voorwaarden de vrijstelling terug wanneer je een belangrijke klant bent van deze maatschappij. Voor de lichamelijke schade is er geen vrijstelling. Doorgaans is er ook een waarborg rechtsbijstand inbegrepen. Deze kan je ook laten opnemen in je globale rechtsbijstandsverzekering, waardoor de premie van de familiale verzekering ietsje goedkoper wordt. De prijs van een familiale verzekering bedraag 75 à 100 euro per jaar.

Komt de familiale verzekering tussen als mijn kind op bivak is?

Je kunt gerust zijn. De  jeugdbewegingen of organisatoren van jeugdkampen zijn verplicht om een standaardverzekering te onderschrijven voor de burgerlijke aansprakelijkheid van hun leden, alsook een ongevallen verzekering  en meestal is er ook een rechtsbijstand voorzien.
We raden je inderdaad aan voor je kind vertrekt de leiding aan te spreken of de website van de jeugdbeweging na te kijken in welke mate je kind als lid van een jeugdbeweging verzekerd is én of je kind voldoende verzekerd is.

Misschien zal in sommige gevallen de familiale verzekering moeten tussenkomen wanneer de dekkingen van de verzekering van de jeugdbeweging of de organisator van kampen niet voldoende zijn om de schade te betalen.

Hetzelfde geldt voor de rechtsbijstandsverzekering om de opgelopen schade tegenover de verantwoordelijke te verhalen. Of je kind te verdedigen wanneer hij verantwoordelijk gesteld wordt voor een ongeval of schade aan derden.  

Wil je meer weten over de verschillende waarborgen in de familiale verzekering, aarzel niet om met ons kantoor contact op te nemen.