Wist je dat er 250 fietsen per dag gestolen worden?

Gemiddeld zouden er ongeveer 250 fietsen per dag gestolen worden. Het loont dus zeker en vast de moeite om zich hiertegen te verzekeren, zeker omdat een elektrische fiets bijvoorbeeld al rond 2.500 euro kost.


Fietsen wordt hoe langer hoe meer aantrekkelijk in ons land. Steeds meer pendelaars gebruiken de fiets, al dan niet elektrisch, voor de woon-werkverplaatsing en senioren kennen intussen ook de voordelen van de e-bike. Zo worden er ongeveer per jaar 500.000 nieuwe fietsen gekocht met een steile opgang van de elektrische fiets. In 2019 bedroeg het aandeel van de elektrische fietsen 49% of één of twee.

Het is dan ook vanzelfsprekend dat diefstal van fietsen een geliefkoosd terrein wordt van dieven. Daarom raden wij aan om bij de aankoop van een nieuwe fiets – zeker een elektrische fiets – een fietsomniumverzekering af te sluiten.

Voor enkele euro’s per maand ben je verzekerd tegen schade aan de fiets, diefstal en pech onderweg. De premie hangt af van de waarde van de fiets en het type (speed pedelec, racefiets, stadsfiets, e-bike…)

Wat de waarborg diefstal betreft leggen de meeste verzekeringsmaatschappijen de verplichting op een fietsslot te gebruiken. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is een ‘gewoon’ slot voldoende, anderen vragen een fietsslot van een bepaalde waarde (bv. 30 euro). Vaak moet je de aankoopfactuur van het fietsslot bij een schadegeval kunnen voorleggen. Er bestaat ook een verschil tussen de maatschappijen als het om accessoires gaat. Dikwijls betaalt de verzekeringmaatschappij alleen als de volledige fiets wordt gestolen, niet als de dieven louter aan de haal gaan met afneembare accessoires, zoals een fiets-GPS of een accu. Anderen komen hier wel voor tussen.

Buiten  het onderschrijven van een verzekering kan de fietsgebruiker heel wat ‘dingen’ doen om diefstallen te vermijden of te traceren.

Zo maakt een registratie door gravering van het rijkregisternummer het traceren zeker makkelijker. Best is het om ook altijd een foto van de fiets en de aankoopfactuur te bewaren, zodat de beschrijving duidelijker wordt. Dat alles om altijd aangifte te kunnen doen bij de politie in geval van diefstal. De aangifte kan onder meer online via www.policeonweb.be.

In een persbericht van Touring lezen we bijvoorbeeld deze bijkomende tips:

  • fiets steeds vastmaken met een degelijk slot aan een vast object, ook al is het voor maar even en op een veilige plaats. Best is daarbij om het fietsframe zelf vast te maken. En nog beter is de fiets op twee plaatsen vast te hechten. Men vermijdt best dat de sloten de grond raken, want dat maakt kraken gemakkelijker;
  • beter is een sleutelslot dan wel een cijferslot, er zijn immers kenners die de cijfers snel kunnen kraken;
  • stationeer de fiets zoveel mogelijk op veilige en goed verlichte plaatsen en laat geen zaken achter op de fiets die makkelijk kunnen worden; meegenomen, zoals een kinderzitje of een tas.

Bron: Touring